Manapság a háztartási méretű napelemes rendszereket sok negatív dolog érte főleg az elszámolás és a kormányzati kommunikációnak köszönhetően. A mindenki elektrifikáljon és váltson napelemre üzenet 2022 októberben 360 fokos fordulatot vett (valószínüleg ráébredtek, hogy milyen jó üzleti lehetőség a naperőmű és még az EU-kvóták is teljesülnek, még ha nem is a lakosság jár jól, továbbá megmarad a szavazó állampolgárok kiszolgáltatottsága az úgynevezett rezsicsökkentésnek). Ez az üzenet az emberek többségénél célt ért. Valóban Magyarországon sikerült elég rossz elszámolási feltételeket teremteni bruttó elszámoláshoz. De az energia piaci ára emelkedik, illetve a “rezsi csökkentés” nem marad velünk örökké. Aki ebben bízik, annak sok sikert kívánunk. Na de mindegy, gondolkodjunk rövid távon egy hosszútávú befektetés esetén. Most szeretnénk egy könnyen megtérülő megoldásra rávilágítani, amivel még környezetünkért is tudunk tenni.

Rövid távon a jelenlegi elszámolás mellett és itt nem a bruttó elszámolásra gondolok, mert azzal nincs semmi probléma, hanem a hálózatba betermelt 4-5 Ft “KÖSZÖNJÜK” a Magyar családok nevében. 

Megoldás a kis méretű napelemes rendszerekben van, ha már balkon napelemet nem engedik ezt legalább igen. Miért jelent ez megoldást? Nos 1kWp komplett rendszer nagyjából 325.000 Ft költséggel jár. Ez egy év alatt termel 43700 Ft-nak megfelelő villamos energiát, ha a 38 Ft-ot vesszük alapul ez így 7,5 év megtérülés, de ha ennek hála az átlag fogyasztás alatt tudunk maradni, akkor akár számolhatunk a 70 Ft-tal, így már 80500 Ft/ év a megtakarítás. A megtérülés pedig durván 4 év. Miért nem az 5 forinttal számolunk? Hát azért, mert kicsike a rendszerünk és minden háztartásnak van egy alap fogyasztása (hűtő, fagyasztó, bojler, elektronikai cikkek stand by fogyasztása stb…..) tehát a termelésünket elviszi a fogyasztásunk. Amit termeléskor elfogyasztunk az 100%-ban megspóroljuk. Nesze neked bruttó elszámolás és még akkumulátort se kellet használnunk. Kijátszottuk a rendszert és még tettünk is valami hasznosat. Nem, a napelemek nem környezetszennyezők felejtsük el a sok sületlenséget. Valami ami energiát állít elő a fényből károsanyag kibocsátás nélkül az nem szennyező. Tudom szállítás, gyártás stb… De több mint 30 ÉVIG üzemel. (na jó az inverter az nem, de talán 15 évet még az is kihúzza.) Mialatt több mint 35 MWh energiát állit elő per kWp. Gondoljuk ezt végig! 

És most jön a BONUSZ az ingatlanunk energetikai besorolása rengeteget javul, tehát az értéke a beruházást meghaladó mértékkel nő. Új ingatlan építésénél a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb mód, hogy megfeleljünk az előírt energetikai besorolásnak. 

Írásunk apropóján most szolgálunk is egy jó ajánlattal 2 kWp komplett napelemes rendszer beüzemeléssel mindössze 650.000 Ft. 

Aki pedig egy hosszútávú beruházásnál nem a jelenlegi állapotból indul ki, annak ott vannak a nagyobb akár energiatárolóval ellátott rendszerek, de ezekre majd egy késöbbi írásukban térünk ki részletesebben.